Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

1931 - 1981


1930


Någon gång på sommaren 1931 samlades ett dussintal fotbollsgrabbar, som dittills spelat boll med Hertings IF och beslöt att bilda Skrea Idrottsförening. Sagt och gjort. Man begav sig till Hertings plan, grävde upp målstängerna på Bengt-Karlsa-Gustafs ägor. Lastade dem på åkare-Sigurds lastbil och for ut till Mannaberg, där man monterade upp målen och allt var klart för spel. Första matchen blev dock inte så lyckosam, förlust med klara 7-0, trots sådana stjärnor som Svante Zetterberg, Peter Wallman och bröderna Knut och Erik Nilsson under ledning av den fordrande lagledaren Erik Bengtsson.

Den första styrelsen bestod av ordf. Helge Andersson, sekr. Erik Bengtsson, kassör Peter Wallman, samt Knut och Erik Nilsson, Göte Andersson och Åke Bengtsson.

 

På kortet till höger, som är taget i Glommen finns följande spelare: Stående fr. v. Tage Karlsson, K-E Andersson, Sven-Harry Andersson, Walter Svensson, Evald Karlsson, Åke Bengtsson, Torsten Johansson och Rune Andersson. Knästående fr. v. Göte Andersson, Gustaf Nilsson, Ture Karlsson.

 

 

Ange alt-text här.

Det första årsmötet hölls på kafé Skansen. Trots en medlemsavgift på 1 kr, tycktes ekonomin vara god. Varje spelare fick hålla sig med egen utrustning förutom tröjan och materialförvaltaren Karl Tage Karlsson hade bara endast en boll att hålla reda på och pumpa.

Ange alt-text här.

 

 

Ange alt-text här. 


Alla resor företogs på flaket på en av Sigurds lastbilar. Det berättades att några spelare efter matchen, var kunde man inte enas om, blivigt kaffesugna och gick därför in i trädgård, där man satte sig och beställde kaffe. Man fick sitt kaffe och när man skulle betala sa tanten som serverat ”Jag bjuder, detta är inget kafé. Men ni var så trevliga så därför bjuder jag”. Har man träffat de gamla kämparna med Svante Zetterberg i spetsen, förstår man tanten.
Apropå Svante Zetterberg, så berättas följande historia: Man spelade mot Wessby, som överraskande höll 0-0. Skrea fick straff som Svante skulle lägga, han var lätt irriterad för att kedjan inte lyckats göra ett enda ynka mål och klämde i för allt han var värd. Bollen for rakt igenom målnätet, genom ett hönsnät och skrämde halvt slag på hönsen, som inte värpte på flera dagar.


 

För att få in lite pengar till verksamheten hade man ibland ordnat med dans i Phileberget. Se annons från Hallands Nyheter 1932. Skulle man få riktigt mycket folk, bjöd man in Falkenbergs Brottarklubb, som hade uppvisning i sin ädla sport.

Ange alt-text här.

 

Åter till fotbollen. Skrea hade nu flyttat planen till Phileberget, där man höll till under hela 30-talet. Där var det inte så modernt som nu för tiden. Spelarna fick bl.a. tvätta sig i en bäck, med inte alltid så rent vatten.

Att det inte var helt vanligt med fotboll i början på 30-talet visar denna historia: Petternilles John och Lars Forsén var ute och gick en söndag och hamnade vid Phileberget, varvid John undrade vad man sysslade med. ”Det kallas visst fotboll” svarade Lars, ”men jag begriper inte vad det skall känna nåt till att springa efter en boll, nej det är bättre att bli trött av ett ordentligt dagsverke istället”.
Redan 1933 fanns det ett damlag i Skrea. Det skulle sedan dröja 40 år innan damfotbollen på nytt blev aktuell för föreningen. Mer om det senare.
På nästa sida kan man också läsa referatet från dammatchen, där den kände fotbollsledaren Calle Millberg var domare. Andra kända domare på den tiden var Oskar Sjögren, Sten Andersson och Rudolf Andersson, som numera helst syns riva av en låt på sin fiol. Domararvodet på denna tid var blygsamma 5 kronor + resa. (Pyttebanan till Ullared eller cykel till Phileberget.)


skrea if

Ange alt-text här.

Stående fr. v. Sven Svensson, Hugo Johansson, Evald Karlsson, Tage Karlsson, Erik Nilsson, Erik Nilsson, Gustav Nilsson.

Knästående fr. v. Sven-Harry Andersson, Sixten Pettersson och Ture Karlsson

 

Stående fr. v. Sven-Harry Andersson, Nils Nilsson, okänd, Oskar Andersson, Erik Göransson, Erik Nilsson, Ture Håkansson, Tage Karlsson, Svante Zetterberg.

Knästående fr. v. Göte Andersson, Sixten Pettersson, Åke Bengtsson.


1940

I och med att 1941 års serie slutspelades, lade föreningen ner verksamheten på grund av spelarbrist. Allt för många spelare var inkallade till krigstjänst.
1943 tog man upp verksamheten igen och började då spela på en plan vid Mannaberg, där man höll till tills 1945, då man flyttade till Håldämmet, där planen låg nedanför nuvarande tefatsbacke på golfbanan. Föreningens största framgång på 40-talet inföll 1946 då laget i DM avancerade till semifinal, men förlorade mot Halmia på Örjansvall med 1-7.
1946 fick Skrea IF sin första spelare i ett distriktslag, då Erik "Julle" Svensson medverkade i Hallandslaget mot Västergötland.
1948-49 vann A-laget den s.k. Tvååkersserien.
1949 är ett stort årtal i föreningens historia. Då fick vi nämligen den nya planen i samhället. Genom ett uppoffrande arbete av alla medlemmar byggdes planen, under ledning av ordförande Erik Johansson.

 

Under slutet av 1940-talet fungerade Walter Svensson som lagledare för B-laget. Han fällde en gång ett bevingat ord. På frågan om han hade fått ihop ett B-lag svarade Walter: "Finns det 40 man i bussen, skall jag väl få ihop till ett B-lag.” Så var det ofta förr i tiden med reservlag, man fick ta både spelare och supporters för att få lag.

 

1950

1951 var det dags igen för DM-semifinal. Motståndet denna gång IS Halmia. Hur matchen slutade var givet på förhand, 7-1 till Halmia. Året efter blev också semifinal mot Halmia, denna gång blev det 0-10. Under 50-talet hade föreningen ett duktigt lag, som ses här nedan. Det blev dock inga seriesegrar, bara några andraplatser.

Ett av de bästa

Ett av de främsta Skrea-lagen. Årgång 1957-58. I den botre raden från vänster. lagledaren Tage Karlsson, Bertil Jakobsson, Olle Johansson, Sigvard Nilsson, Bror-Erik Nilsson, Sven-Olof Svensson Rolf Sjögerén Och Erik "Julle" Svensson.
I den främre raden från vänster, Gert Jönsson, Arvid Lundell, Sven Svensson, Henry Ohlsson Och Harry Berggren.
 

1960

1960 var det dags för ny semifinal. Vem man fick möta och vad det blev var givet på förhand. Förlust med 7-1 mot Halmia. I början av 60-talet blev det en kraftig generationsväxling, vilket förde med sig att laget 1962 föll ner i "sexan". Det tog tre år innan laget lyckades vinna serien.

Det var hårda tider för våra trogna supporters med Erik Grimsdahl i spetsen. Många kommer kanske ihåg jumbofinalen i Bänared då Yngvesson sköt sönder målet. 1965 var det så dags för serieseger både för A- och B-laget.
Året efter hände en viktig sak i föreningens historia. A-laget under tränaren Stig-Arne Jönssons ledning, vann div 5 norra och flyttades upp i Div 4 för första gången i klubbens historia. Vi kom kanske upp lite för tidigt. Sejouren blev bara ettårig.
Sedan slutet av 1960 talet, i och med att byggnationen har ökat på Slätten och Hjortsberg, har ungdomsverksamheten ökat på ett glädjande sätt. Föreningen har under årens lopp vunnit ett flertal seriesegrar i alla åldersklasser, allt från Miniputtar till pojklag.
Dessutom har vi segrat i cuper, både inom- och utomhus, som t.ex. Åsacupen och OIS-cupen.
Många av våra ungdomar har uppmärksammats i Hallandslagen: Sven-Bertil Johansson, Bengt-Göran Svensson, Magnus Gewert, Stellan Ekenhard, Mikael Pettersson. Vi hoppas att kunna fylla på denna rad med ännu fler namn i framtiden. Problemet är att det fattas ledare som kan ta hand om alla ungdomar som söker sig till föreningen. Vi hoppas att föräldrarna vill ställa upp för att hjälpa oss i framtiden.


 

1970

I ett försök 1970 att komma tillbaka till fyran ordnades träningsläger i Danmark, där vi mötte Lyngby som låg i div 2. Det var en jobbig match där Skrea´s yttrar hade jämt sjå att markera deras backar. Resultatet blev 9-0!!!. Den ende som gjorde succé i Danmark var Lars Nilsson, som fick förstärka Danskarnas C-lag, där han gjorde 5 mål.

1971 är ett annat märkelseår. Vi vann då div 5 södra och gick upp i fyran igen. Målet gjort av nyförvärvet från Ginsten Göran Karlsson. Laget som vann serien då, är säkert föreningens bästa. Tre starka brödrapar: Anders och Stig Bengtsson, Lennart och Göran Karlsson samt Stig-Olof och Sven-Bertil Johansson. (Sven-Bertil medverkade även i Hallandslaget för juniorer) bildade stommen i laget.

 

Ange alt-text här.

St.fr.v. John Claesson (lagledare), Tomas Annerwi, Ove Nilsson, Lennart Karlsson, Tore Svensson, Göran Eriksson, Göran Karlsson, Göran Svensson, Stig-Olof Johansson och Ingvar Karlsson II
Knäst. Hans-Göran Yngvesson, Ulf Eriksson, Bengt Störby, Invar Karlsson I, Anders Bengtsson, Stig Bengtsson och Sven-Bertil Johansson.

 

Den 2 maj 1971 är ett märkesdatum i klubbens historia. Då startade damverksamheten, först i blygsam skala, för att på senare tid ha ökat i omfång. Stommen i laget var systrarna Yngvesson. Yvonne (vars dotter Pernilla 1981 gjorde debut i yngsta flicklaget och där visat lika finare takter som sin mamma) Ingegärd, Kerstin och Anita, samt Gerd som gift sig med Hans-Göran och blivigt fotbollsfrälst och mamma till Skrea´s hopp i damfotbollen, nämligen Jessica, som nog kommer att gå långt inom fotbollen och kanske bli bättre än både mor och far.

 

Första matchen i Div 4 mot Anneberg förlorades med 3-2, och det dröjde ända till fjärde matchen innan första segern kom, 1-0 borta mot Laholm. Det skulle dock bli många poäng och segrar i fyran under sejouren, som varade till säsongen 1978. Placeringen första året blev 9:a. 1973 - 10:a. 1974 - 10:a. 1975 - 7:a. 1976 - 7:a. 1977 - 7:a och 1978 - 12:a.

Försöken att komma tillbaka till fyran här ännu inte givit resultat, men kanske det går 1982. Årets lag inrymmer så mycket kunnande och talang att det inte är omöjligt.

Som nämnts tidigare, startade damfotbollen på nytt 1971. Första året blev det bara träningsmatcher, men redan 1972 var det dags för seriespel. 0-9 mot Halmia såg väl kanske inte så snyggt ut. Men flickorna kom igen och när säsongen var över hade man vunnit tre matcher och det var inte illa.

Efter en 6:e plats 1978 fick klubben erbjudande om att spela i div 2. Ett erbjudande som vi antog. Vi fick möta storheter som nuvarande allsvenska Malmö FF, Vä IF, Askeröds IF och IS Halmia. Vi fick mycket stryk men lärde oss mycket och efter att blivigt sist i tvåan 1979 blev vi tvåa i div 3 1980, vilket är klubbens hittills bästa prestation.
Under årens lopp har vi haft ett flertal flickor i Hallandslaget, nämligen Angela Flink, Eva Berntsson och AnnMarie Alvarsson, alla målvakter, samt vårt största löfte, Jeanette Hermesgård. Jeanette spelade libro och hennes morfar är inte obekante Svante Zetterberg. Talang och kunnande har verkligen gått i arv.

En annan spelare i föreningen som inte kan förbigås är Elna Nilsson, som under sin tid i Öxabäcks IF spelade i landslaget.

 

På bilden nedan, ses några av de tongivande spelarna under tiden i Div 2.

Ange alt-text här.

Fr.v Louise Bengtsson, Ingela Johansson, Jaroslava Nilsson, Lena Andersson, Elna Nilsson och Agneta Bengtsson.

 

1976 började den nuvarande planen att projekteras. Det var efterlängtad tid innan vi kunde flytta in i det nya klubbhuset. I början tycktes alla lite vilsekomna. Men var vana vid de små förhållandena i det gamla huset. Många kommer säkert ihåg Skrea´s eldsjäl under 1940-50 och 60-talet, Sjunne Johansson, som styrde och ställde. Vem mins inte ännu hur Sjunne kokade sitt kaffe på den gamla kaminen och bjöd den som ville ha kaffe och skorpa.
Genom den nya anläggningen har vi fått möjligheter att ta hand om fler ungdomar. Särskilt på flicksidan och miniputtesidan har verksamheten ökat.
Under årens lopp har alltid ekonomin stått i förgrunden. Det har ju gällt att skaffa fram pengar till verksamheten. Sätten har varit många. Som tidigare nämnts har föreningen dansat på Pilberget i början på 30-talet, där Falkenbergs brottarklubb deltog för att dra mer publik.
I början av 50-talet startade Västkustloppet, där föreningen skötte om parkering och försäljning av program. Det var stor folkfest i Skrea och alla ställde villigt upp för att hjälpa föreningen.
En annan sak, där föreningen tjänade pengar var på Idrottsmässan, som varje sommar arrangerades av alla idrottsklubbarna i Falkenberg och gav många sköna slantar till föreningen.
Gösta Svensson och Bröderna Ture och Bertil Jakobsson hade i början av 60-talet hört talas om Bingo och satte igång i Getinge Medborgarhus. Här fick föreningen in bra med pengar, så länge som vi var relativt ensamma. Snart nog började de flesta föreningar att köra bingo så konkurrensen blev större och vi var tvungna att slå igen.
Alla projekt har dock inte varit lyckosamma. Ett år skulle vi försöka med fisketävling i en damm i Kvibille. Mär morgonen grydde, så var det-5 grader och isen låg på vattnet, så det var bara att skicka hem de få deltagare som kommit.
Under en sjuårsperiod har vi haft poängpromenader under den kalla årstiden, vilket är mycket populärt. På dessa promenader ställer medlemmarna villigt upp med funktionärer. Genom att alla hjälpes åt blir det inte så betungande för styrelsen. "Att bära höns" låter kanske konstigt för en idrottsförening, men faktum är att vi tjänar pengar även på detta sätt. Vi har flyttat höns från burar till lastbilar, som sedan transporterat hönsen till slakt.
Även på den sportsliga sidan har vi vissa arrangemang. Sedan 10 år arrangerar vi tillsammans med Hallands Nyheter, Julcupen i inomhusfotboll för damlag. Denna turnering går alltid Annandag Jul och är mycket populär. Suveräner i denna turnering är Öxabäcks damlag som vunnit alla turneringar utom en, då Jitex vann.
Sedan 1979 har vi också Precon Cup, som gäller pojklag, och som också spelas inomhus. Över 40 lag från västra Sverige har ställt upp varje år.
Sedan några år tillbaka finns en liten damklubb, som trots att man bara är 10 mammor under årens lopp fått ihop nära 30 000 kronor genom lotterier och basarer, som skänkts till vår ungdomsverksamhet. Föreningen är verkligen tacksam för detta arbete som nedlägges i damklubben och hoppas att fler vill vara med.
Under de senaste åren har några företag skänkt utrustning till föreningen och vi vill nämna Skrea Motell, Precon AB, Gunillas Konfektion, Garviks Bil AB och Kullens Skor. Firmor som vi ännu en gång vill tacka.


Denna skrift vill på ett enkelt sätt berätta lite om Skrea IF och dess första 50 år. Originalutgåvan är full av klipp från sportsidorna, men har av kvalitets själ inte kunnat presenteras på hemsidan i sin fulla rätt. Endast ett antal bilder har kommit med.
Ni som vill ta del av hela dokumentet, ladda ner pdf-filen här under och kika på ännu mer matnyttigt om Skrea IF och dess först 50 år.Skrea IF_historik 1931-1981.pdf

  

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:06

Postadress:
Skrea IF - Fotboll
Golfvägen 6
31172 Falkenberg

Kontakt:
Tel: 034650042, 034650741
Fax: 034653414
E-post: This is a mailto link